| Programma

  • Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie): een stevige ambitie voor de stad
  • Michael Liebreich: Global Energy Transition Trends
  • Hoe bedrijven bijdragen aan de energietransitie: drie inspirerende ondernemers vertellen hun verhaal
  • Bernice Notenboom: ga het avontuur aan!

| Sprekers

| Arno Bonte

Arno Bonte (1978) is sinds 5 juli 2018 namens GroenLinks wethouder in Rotterdam.

Hij is binnen het college van B&W de eerstverantwoordelijke voor het realiseren van de energietransitie. Hierbij is het plan om de CO2-uitstoot van een gestage stijging om te buiging in een forse daling. Bonte begon zijn politieke carrière in 2005 als gemeenteraadslid voor GroenLinks. In 2010 werd hij lijstrekker voor zijn partij en was hij vier jaar fractievoorzitter. Hij was eerder woordvoerder bij de FNV en bij Milieudefensie. Ook werkte hij voor de samenwerkingsregio Drechtsteden.

Als raadslid zorgde hij onder andere voor meer bomen in de stad en extra geld voor fietsvoorzieningen. Samen met omwonenden streed hij met succes tegen de snelheidsverhoging op snelweg A13 door Overschie.

Arno Bonte is geboren in de wijk Bergpolder, opgegroeid in Blijdorp en woont nu in het centrum van Rotterdam.

| Michael Liebreich

Michael Liebreich hielp bij de opbouw van meer dan 25 bedrijven als venture capitalist, ondernemer en bestuurder voordat hij New Energy Finance in 2004 oprichtte.

Hij was voorzitter en CEO tot de verkoop aan Bloomberg LP in 2009. Hij bleef CEO van Bloomberg New Energy Finance, tot 2014, daarna werd voorzitter van de adviesraad; is sinds begin 2018 Senior Contributor.

Michael is nu voorzitter en CEO van Liebreich Associates, waarmee hij adviesdiensten verleent en spreekt over schone energie en transport, slimme infrastructuur, technologie, klimaatfinanciering en duurzame ontwikkeling.

| Bernice Notenboom

Bernice Notenboom is een bevlogen klimaatjournalist, filmmaker en expeditieleider. 

Door haar expedities door de meest ruige gebieden, weet Bernice als geen ander wat de staat van de planeet is. 
Ze vertelt over veerkrachtig zijn en hoe je er mee om moet gaan als doelen niet worden gehaald. Wat gebeurt er als het mis gaat?  Hoe ga je om met kwetsbaarheid en incasseer je mislukkingen? En hoe blijf je samenwerken en doorzetten?

Bernice brengt waardevolle levenslessen zoals blijven focussen als de kou in je longen bijt, grenzen verleggen in de dode zone van Everest, mentaal sterk blijven tot het eind in Siberië, expeditie-ervaringen die prachtige metaforen zijn voor het bedrijfsleven.

| Panelisten

| Jaap Vandehoek

Jaap Vandehoek is de algemeen directeur van Umincorp. Jaap is opgeleid in resource engineering en recycling metallurgie en heeft zich met succes beziggehouden met procestechniek en bedrijfsontwikkeling in de afvalrecycling en secundaire metaalindustrie.

| Allard van Hoeken

Allard van Hoeken is CEO van Oceans of Energy, wereldwijde voorloper op het gebied van offshore zonneparksystemen. Reeds anderhalf jaar ligt hun eerste offshore solar systeem op de Noordzee en het heeft inmiddels de stormen Ciara, Dennis, Bella en Evert goed doorstaan. Allard heeft meer dan 20 jaar ervaring met permanent afgemeerde offshore systemen en nieuwe technologieën voor offshore toepassingen, o.a. bij The Ocean Cleanup en Bluewater, en is Ingenieur van het Jaar 2015, ontving daarvoor de Prins Friso Ingenieursprijs.

| Ivar Knopper

Ivar is een investeerder en ervaren leidinggevende met nationale en internationale ervaring van zowel start-ups als groei-organisaties en de CEO van Biondoil.

Een mens- en procesgeoriënteerde leider met bewezen successen in de kapitaalmarkten, hoogtechnologische projecten en fintech.

Het meest comfortabel in complexe en veeleisende omgevingen en tegelijkertijd een pragmatisch mens met alle kwaliteiten en kwalen van dien.

| Moderator

| Sabine Biesheuvel

Sabine heeft de dagelijkse leiding over BlueCity en is opgeleid als cultureel antropoloog – kennis die van pas komt bij het in kaart brengen van de almaar groeiende BlueCity-bevolking.

| Rinke Zonneveld

Rinke Zonneveld is directeur van InnovationQuarter. InnovationQuarter is de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor de regio Rotterdam - Den Haag.

InnovationQuarter financiert vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteert buitenlandse ondernemingen bij het vestigen in Zuid-Holland en organiseert samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid.