De regio Zuid-Holland staat voor grote uitdagingen, die door hun omvang nationale urgentie hebben. In deze regio, die goed is voor bijna een kwart van de Nederlandse economie en samenleving, staan economische prestaties en de werkgelegenheid onder druk. Tegelijkertijd zijn de opgaven rond verduurzaming en woningbouw groot en is de bereikbaarheid te beperkt. Het goede nieuws is dat Zuid-Holland beschikt over belangrijke sectoren, grote bedrijven, veel innovatief mkb en toonaangevende kennisinstellingen. En over ambitie.

 

Een brede coalitie van private en publieke sleutelspelers heeft daarom de handen ineengeslagen en werkt nu samen aan het vernieuwen van de Zuid-Hollandse economie. Dit ambitieuze vernieuwingsplan is de Groeiagenda. Deze Groeiagenda is doorgerekend door de OESO, Erasmus Universiteit en NEO Observatory en levert structurele economische groei op en meer welvaart tot ver buiten de regio. Concreet belooft de regio met het uitvoeren van de volledige Groeiagenda:

  • 40% van de nationale CO2-reductie voor haar rekening te nemen door de industrie en chemie te verduurzamen;
  • 25% van de nationale woningbouwopgave uit te voeren;
  • over tien jaar 12% economische groei in onze regio te halen. Concreet is dat €24 miljard euro extra BBP en 120.000 nieuwe banen;
  • bedrijvigheid te vernieuwen door middel van innovatie, digitalisering, verduurzaming en nieuwe technologieën.