Duitsland ligt letterlijk om de hoek. Wie naar ons buurland gaat, verwacht daardoor veelal niet al te grote verschillen met de eigen gewoonten en tradities. Bovendien is te Duitse taal verwant aan de onze, dus daar komt men wel uit.

Laat dit nu net dé valkuil zijn voor wie zakendoet in Duitsland. De verschillen zijn klein en fijn, maar daardoor des te meer verborgen. Veel Nederlandse ondernemers weten maar al te goed dat in Duitsland de zaken formeler gaan, men altijd moet “siezen” en dat “pünktlich” zijn zeer wordt gewaardeerd. En jazeker, een stropdas is nog steeds een vereiste voor de professionele eerste indruk.

Gaat het om contractonderhandelingen, dan is het vaak nóg belangrijker om de verwachtingen van uw Duitse zakenpartner goed te kennen en hierop in te spelen. U wilt ten slotte heel graag de opdracht binnenhalen.

In deze twee webinars vertellen we u graag meer over zaken doen in Duitsland. 

Programma

woensdag, juli 7, 2021
9:30 AM - 10:15 AMDuitse cultuur vanuit Nederlands oogpunt

Tijdens deze sessie zoomen we in op de Duitse cultuur vanuit een Nederlands oogpunt. Waarom wil uw Duitse zakenpartner meer structuur, een gedetailleerdere planning én direct alle juridische kleine lettertjes vastleggen? Waar zitten de verschillen, waar moet u op letten en wat is de achtergrond van deze andere verwachtingen? 

donderdag, juli 8, 2021
9:30 AM - 10:15 AMTien lessen voor een goed contract

Uw product slaat aan bij uw Duitse zakenpartners. De eerste opdrachten kommen binnen. En dan? In deze sessie komen een aantal praktische tips aan bod om tot een goed contract te komen. De belangrijkste clausules voor uw leveringscontracten worden behandeld. 

•    Wat als uw Duitse opdrachtgever uw algemene voorwaarden niet accepteert? 
•    Uw Duitse opdrachtgever wil alleen naar Duits recht contracteren. Wat nu?
•    Hoe beperkt u de risico’s van de opdracht?
•    Let op met technische omschrijvingen van uw product
•    Waarom een garantie iets heel anders is dan een Duitse Garantie
•    Over het belang van een goede productaansprakelijkheidsverzekering
•    Afspraak is afspraak
•    Money, money, money …

Sprekers

Kiona Jansen werkt als Nederlandse al 10 jaar in een Duits-Nederlandse werkomgeving. Als hoofd van de afdeling Leden & Events bij de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is zij het eerste aanspreekpunt voor bedrijven die starten of willen doorgroeien op de markt in het buurland.

Kiona studeerde Germanistiek in Leiden en rondde haar masteropleiding aan de Universiteit Utrecht af op het thema “Interculturele communicatie” met focus op Nederland en Duitsland. Zij heeft ruime ervaring met trainingen op het gebied van cultuur en communicatie; een onderwerp waar zij met veel enthousiasme met ondernemers over in gesprek gaat. 

Ute Acker, Advocaten & HELEX Rechtsanwälte, begeleidt sinds 20 jaar Nederlandse en Duitse ondernemers bij hun contractonderhandelingen. Zij adviseert met name bedrijven in de maakindustrie en in de logistiek.

Ute Acker is advocaat en Rechtsanwältin en thuis in het Nederlandse en Duitse contractenrecht. Vanuit deze expertise kan zij specifieke verschillen in Nederlandse en Duitse contracten benoemen en toelichten en valkuilen voorkomen. 

Deze webinars worden mogelijke gemaakt door: